A szélenergia napjaink egyik legnépszerűbb újrahasznosítható energiaforrása. A világ energiatermelésének még csak nagyon kis részét képezi a szélenergia, de ez a hányad folyamatosan növekszik, főleg Európában. A kontinensen Dánia, Németország, Hollandia és Spanyolország a legnagyobb szélenergia hasznosítók.

Sokan ellenzik, hiszen a méretéhez képest kicsi az energiatermelés, ami miatt hatalmas szélfarmokra van szükség, amik zavarhatják az élővilágot és az ellenzők véleménye szerint a magas költség sem elhanyagolható tényező. Egy dolog azonban vitathatatlan érv a szélerőművek mellett: ha egyszer elkészül, onnantól fogva szinte ingyen termel energiát nulla káros anyag kibocsátás mellett. Ez volt az egyik fő érv a London Array nevű projekt mellett is.

A projektet négy az energiapiacon tevékenykedő nagyvállalat finanszírozta azzal a céllal, hogy felépítsék a világ legnagyobb part menti szélerőmű parkját. A projekt 2013 közepére fejeződött be és nem csak, a legnagyobb part menti szélerőmű park lett a világon, hanem a szélenergia termelése is a legnagyobb lett Európában.

A park 175 turbinából áll amelyek, egyenként 147 méter magasak és összesen 630 megawatt áram előállítására képesek. Ez az energiamennyiség közel 500.000 otthont képesek ellátni elektromos árammal. A projekt 100km2-en terül el és 925.000 tonna CO2 kibocsátástól kímélik meg bolygónkat évente.

A tervek második fázisa szerint 1000 megawattra bővítenék a teljesítmény néhány éven belül. Kíváncsian várjuk, hogyan fog kinézni a bővített szélpark

 

Áldozzunk néhány képpel a mérnöki precizitás oltárán:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Forás: londonarrey.com