Kötött pulcsikkal a pingvinekért

 

Miket lehet manapság az egyetemen hallani?

Pár hete a sarkvidéki turizmussal kapcsolatos órámon érdekes dolgot hallottam. Meglepően értesültem arról, hogy egy ausztrál természetvédő egyesület, a Penguin Foundation édes kicsi kötött pulcsikkal próbálja megvédeni az olajfoltoktól szenvedő pingvineket.

Vajon van, aki nem szereti a pingvineket? Már önmagukban is igazán cuki látványt nyújtanak, hát még a kötött felsőikben. Nem de?

 

Az ötlet egy 109 éves ausztrál férfitől származik, aki a hírek szerint már évek óta pulcsikat köt a pingvineknek.

A pulcsikötési program egy 2011-es katasztrófa után vált népszerűvé, amikor nagyobb mennyiségű olaj ömlött a tengerbe a sziget körül.

Az olaj azért veszélyes kis szmokingos barátaink egészségére, mert csak úgy távolítható el a tollazatukról, hogy közben a számukra oly fontos zsírréteg is leoldódik, így pedig valljuk be őszintén, nem lehet kellemes a hőmérséklet a hideg tengerekben. A pulcsik segítenek abban, hogy a pingvinek ne fázzanak, valamint ne tudják csőrükkel a szervezetükbe juttatni az olajat.

És persze elbűvölőek is…J

 

A fekete-fehér madárkák addig hordják a divatos ruhadarabokat, amíg újra erőre nem kapnak.

Évente csak körülbelül 20 darab pulcsit használnak fel. Reméljük, hogy ez a szám nem fog nőni az elkövetkezendő időkben, ugyanis az egyre nagyobb olajszennyezést jelentene.

Addig is gyönyörködhetünk a főleg plüss madarak által viselt mindenféle színekben és mintákban pompázó pingvin felsőkben. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Forrás: penguinfoundation.org.au